• page_banner""

Вести

Причини и решенија за оцрнување на заварите на машината за ласерско заварување

‌Основната причина зошто заварот на машината за ласерско заварување е многу црно обично се должи на неправилната насока на протокот на воздух или недоволниот проток на заштитниот гас, што предизвикува материјалот да оксидира во контакт со воздухот за време на заварувањето и да формира црн оксид. ,

 

За да се реши проблемот со црните завари во машините за ласерско заварување, може да се преземат следниве мерки:

 

1. Прилагодете го протокот и насоката на заштитниот гас‌: Осигурете се дека протокот на заштитниот гас е доволен за да ја покрие целата област за заварување и да спречи кислородот во воздухот да навлезе во заварот. Насоката на протокот на воздух на заштитниот гас треба да биде спротивна на насоката на работното парче за да се обезбеди ефективна изолација на воздухот.

 

2. Оптимизирајте ја површинската обработка на материјалот‌: Пред заварување, користете растворувачи како алкохол и ацетон за темелно да ја исчистите површината на материјалот за да ги отстраните маслото и оксидниот филм. За материјали кои лесно се оксидираат, може да се користи мариноване или алкално перење за предтретман за намалување на површинските оксиди.

 

3. Прилагодете ги параметрите на ласерот‌: разумно поставете ја моќноста на ласерот за да избегнете прекумерно внесување топлина. Соодветно зголемете ја брзината на заварување, намалете го внесот на топлина и спречете го материјалот од прегревање. Користете импулсно ласерско заварување за да постигнете попрецизна контрола на влезната топлина со прилагодување на ширината и фреквенцијата на пулсот.

 

4. Подобрете ја околината за заварување‌: Редовно чистете ја работната површина за да спречите прав и влага да навлезат во областа за заварување. Кога условите дозволуваат, користете затворена опрема за заварување за да ги изолирате надворешните нечистотии.

 

Горенаведените методи можат ефикасно да го намалат проблемот со оцрнување на шевовите за заварување и да го подобрат квалитетот и ефикасноста на заварувањето.


Време на објавување: Октомври-14-2024 година